Skribent: Helena Amiley - Imakeyousmile.se

Bra produkter för extremt oljig hy

Det är lätt att hitta matta produkter, men svårt att hitta bra produkter för extremt oljig hy. Varför? Problemet är inte är att få en matt bas, utan att få en hållbar bas som håller sig oljefri en längre tid.

Förstår ni skillnaden? Mycket smink blir matt efter applicering, men huden blir lika snabbt oljig och glansig ändå.

Matt och oljefri är inte samma sak

Helt krasst är det inte ett dugg viktigt att få till en matt bas, alla vill inte ha en matt bas bara för att man har fet hy. Utan målet är helt enkelt att huden ska hålla sig oljefri längre.

Det finns massor, verkligen massor, att tänka på när det gäller oljig hy och smink. Jag är ett självutnämnt proffs på detta, haha, då jag är en makeupartist med väldigt oljig hy själv.

Så det kommer fler inlägg om detta!

Dagens inlägg handlar om just det faktum att matt smink och smink som håller huden oljefri inte nödvändigtvis är samma sak.

Olika matta produkter – efter 4,5 timme:

På bildens vänstersida:

  • Produkter för oljig hy med de beskrivande orden “super long-lasting” “oil free” “matte” och “mattifying”

Eftersom jag själv säljer produkterna på den andra ansiktshalvan så vill jag inte riskera att smutskasta andra märken. Jag har därför valt att inte skriva ut exakt vilka produkter jag använt på bildens vänstersida. Men det är stora och bra märken, inga konstigheter.

Resultatet blir också jättefint! Blurrade porer, jättefin täckning och en matt finish. Men problemet är att huden inte håller sig så längre än typ en timme, om man som mig har extremt fet hy.

På bildens högersida:

Detta är mina räddare i nöden-produkter för en hållbar makeup!

Denna bas håller sig oljefri betydligt längre! Ni ska få se mer bilder och beskrivning längre ner i inlägget också.

Bara 4,5 timme?

Ibland när jag berättar om hur bra mina produkter för oljig hy är så får jag lite konstiga blickar. Jag inbillar mig det i alla fall. Ungefär som att de tänker “men om dom är så bra, hur kommer det sig att du är så oljig nu för då?“.

Jag har nämligen en så extremt oljig hy så jag är ju inte 100% matt på sidan med bra produkter för oljig hy heller. Men det är fortfarande enorm skillnad. Det är ju tusen gånger skönare att pudra sig var 4:e timme (1-2 gånger om dagen) istället för varenda timme.

Faktum är att mig vetandes (och jag har testat massor) så finns det inga produkter på marknaden idag som håller min hud oljefri i längre än 4 timmar. Inte än i alla fall!

Här kommer mer info om produktval och steg för steg:

Primer för oljig hy

Denna primer, Paese Makeup Base (Mattifying) är det som säljer näst bäst i hela webbshoppen! Med 34 stycken 5-stjärniga recensioner (5 av 5) och många stamkunder som köper Paese Makeup Base regelbundet sedan vi tog in det i sortimentet för flera år sedan. Finns även för fler hudtyper.

Varför ska man använda ansiktsprimer? Det gäller inte alla, men eftersom detta inlägg är för personer med mycket oljig hy så kan jag säga att det inte räcker med bara en produkt som håller oljan i schack. Har man mindre oljighet så absolut, men har du hög talgproduktion så behöver du arbeta med fler lager.

Användning: Jag smörjer in med rena fingrar. Ta inte för mycket, en pump räcker till hela ansiktet. Jobba in den ordentligt i huden, så att den inte bara ligger som “ett lager på ytan”. Den ska fylla ut ojämnheterna och då behöver den komma in i ojämnheterna.

Foundation för fet hy

Jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om bara detta (maybe I will) men foundation för oljig hy är lite kruxigt. Många foundations anpassade för oljig hy är heltäckande, helt matta och ger en ganska onaturlig finish. Ändå håller de inte huden särskilt oljefri under dagen.

I en foundation för oljig hy behöver man:

  1. Fokusera på fint pigment och finish. Det viktigaste är att den lägger sig fint, utan det spelar det ingen roll hur bra den håller huden oljefri. Alla vill ha en fin bas.
  2. Den får inte vara för tung, för vad händer då? Jo, jag har insett att många primers slutar vara effektiva bara av den anledningen att man lägger på en foundation över som inte passar. Då har du lagt primern helt i onödan.. Med rätt foundation så gör primern stor skillnad!

Med dessa två aspekter i bakhuvudet så har jag lärt mig att det bästa för resultatet både utseendemässigt (finishen) och hållbarhetsmässigt (oljigheten) är att ha en foundation som inte nödvändigtvis är till för oljig hy. Däremot är det viktigt att den är lätt i formulan och inte gör huden oljigare än den behöver.

Förstår ni skillnaden? Foundationen behöver inte vara nedmattande, men den ska inte göra huden mer oljig heller.

Det absolut bästa på marknaden enligt mig mineralfoundation! Jag använder glo Skin Beauty Pressed Base Foundation. Den är pressad = enkel applicering. Dessutom är den rikligt pigmenterad så man behöver inte lägga tjockt lager för att få ett fint resultat, vilket gör att resultat blir naturligt trots att det är en puderprodukt.

Användning: Jag applicerar med en ganska kompakt borste och buffrar in foundationen i huden. Du får en mer naturlig finish med en kompakt borste eftersom foundationen arbetas in i huden istället för att ligga som ett puderlager bara på ytan.

Borsten är Nanshy Buffed Base brush, funkar även till flytande foundations.

Önskar du en flytande foundation för oljig hy istället? Pixi H2O Skintint är då bra! Den är inte till för oljig hy, men passar jättebra för oljig hy då den inte gör huden oljigare heller.

Puder för oljig hy

Paeses primer är det som säljer näst bäst i webbshoppen, men det som säljer allra bäst är detta puder! Paese Bamboo Silk Powder med 23 stycken 5-stjärniga recensioner.

Jag har testat många puder genom åren och testar fortfarande nyheter. Ändå har jag inte testat ett enda puder på marknaden som håller huden oljefri lika länge som detta puder!

Det är enkelt för mig att testa för jag lägger bara detta puder på ena ansiktshalvan och ett annat på den andra, sen väntar jag och ser vilket sida som blir mest blank.

Enligt mig är det bästa att ha ett löspuder till fet hy, för med ett löspuder kan man enkelt applicera en större mängd än ett pressat puder. Ju mer puder, desto längre hålls huden oljefri.

Så, det gäller att få på så mycket puder på huden som möjligt på ett så fint sätt som möjligt, utan att det ser pudrigt eller torrt ut!

Applicering – Jag använder samma kompakta borste som till mineralfoundationen, Nanshy Buffed Base brush, och gör på samma sätt. Buffra in i huden och jobba in pudret ordentligt. Då får du på större mängd puder utan att det ser pudrigt ut.

Om du hade svept på samma mängd med en fluffig borste så hade pudret legat väldigt synligt på huden.

Sen la jag på sminket på andra ansiktshalvan (från andra märken) och som ni ser är då slutresultatet lika matt på båda sidorna!

Bra produkter för extremt oljig hy

Faktum är att sidan med smink från andra märken är lite mattare. Tror inte det syns på bilden (?) men i verkligheten har bildens högersida (som jag visade steg för steg) mer lyster i sig än på vänstersidan.

Slutresultatet måste inte vara matt

Jag har inte sminkat mig mer än detta, utan har skippat conouting, rouge m.m för att ge en tydligare bild.

Men faktum är att bara för att du gör denna matta bas så behöver inte slutresultatet blir matt. Svep på en highlighter med glow och/eller spraya på en bra fixing mist, t.ex. Pixi Makeup Fixing Mist, så får huden en fin lyster men håller sig oljefri lika länge ändå!

Smink för oljig hy – Efter 4,5 timme:

Som sagt, jag är inte helt matt på sidan med bra smink för oljig hy heller, men stor skillnad! Jag hade videomöte med en kollega på dagen och hon såg jättestor skillnad på ansiktshalvorna även i en halvdan selfiekamera på mobilen. Det syns mer när man rör sig än på stillbild.

Hade jag jämfört dessa bra produkter för oljig hy med smink för torr/normal hy då hade det varit ännu större skillnad! Så den blankare sidan på dessa bilder gör ju lite skillnad också, men inte tillräckligt!

Länkar:

Om du inte orkar leta upp produktlänkarna i texten så kommer de igen här:

Läs även dessa inlägg:

Hoppas att du blev inspirerad och att inlägget var till hjälp!

Källa: Imakeyousmile.se – Bra produkter för extremt oljig hy

 

Du kanske även är intresserad av...