Skribent: Helena Amiley - Imakeyousmile.se

Sminka bort pigmentfläckar

De flesta produkterna och sminktipsen kan jag fota på mig själv då jag har väldigt blandad hud med oljighet, finnar, torrhet ibland, en envis rynka o.s.v.

Det enda (typ) som saknas är pigmentfläckar, och hur man sminkar pigmentfläckar är dessutom en fråga som jag får ganska ofta. Men nu äntligen kommer ett sådant inlägg! Jag fick tag på en jättebra modell för detta som jag har sminkat idag och bjuder nu på mina bästa tips!

Det finns så klart massor av olika sätt att täcka pigmentfläckar beroende på vad man gillar att använda för produkter. Men jag kommer visa er mina bästa tips för att få 1. en snabb applicering 2. lång hållbarhet och 3. ett naturligt resultat som inte är heltäckande i hela ansiktet.

Därför har jag sminkat hennes ansiktshalvor på två olika sätt och med olika produkter. Jag kommer visa allt stegvis längre ner i inlägget men här är före och när hon var helt färdig:

Fint va? De olika ansiktshalvorna är snarlika förutom att den ena är matt och den andra har mer lyster.

Innan jag går in på exakt hur jag har gjort så tänkte jag börja med allmänna tips att tänka på innan du väljer produkter eller appliceringssätt:

En concealer med hög täckningsgrad
Ibland har jag hört sminktipset att man ska ha en uppljusande concealer på pigmentfläckar. Och det låter ganska logiskt också, inte helt omöjligt att jag tänkte så själv innan jag fick mer erfarenhet av att sminka många personer med pigmentfläckar.

Problemet är att om du bara ljusar upp en mörk pigmentfläck så blir det samma effekt som att ha en för ljus foundation på en mörkhyad person – huden blir grå.

Därför är det viktigt att ha en concealer med hög täckninggrad så att du täcker pigmentfläcken ordentligt och inte bara ljusar upp den.

Varm ton på din concealer
Om lite av pigmentfläcken lyser igenom så kan den som sagt se lite grå ut. Så en ton som går åt gult eller persika är att föredra även om du har en kall hudton.

Använd puder till din concealer
Har du en väldigt mörk pigmentfläck så kan du behöva ett lite tjockare lager concealer, och det kan vara svårare än det låter för om man bara lägger ett tjockt lager med krämen så råkar man ofta ”dra bort” mycket av det när man ska tona ut den.

Mitt första pudertips är att pudra området innan du applicerar concealern. Då blir det som att den fäster bättre på huden och du får direkt mer täckning. Det andra tipset är att jag alltid föredrar fler tunna lager framför ett tjockt, så om du vill ha mer täckning än ett tunt lager concealer så lägg först puder, sen concealer, sen puder, sen ett lager till concealer, och fixera det med puder. Det ska vara väldigt lite av varje lager!

Dutta!
Både när du tonar ut din concealer och när du lägger mer basprodukter över (t.ex. foundation och puder) så rekommenderar jag dutt-rörelser istället för att dra med borsten. För om du drar så finns risken att du drar bort täckningen som du har jobbat på.

Jag föredrar dessutom att alltid använda penslar om jag vill uppnå en hög täckninggrad, alltså inte applicera eller tona ut med fingrarna.

Vill du täcka hela ansiktet?
Har du bara en pigmentfläck som du vill täcka så rör inte det här tipset dig på samma sätt, utan är mer för personer med mer pigmentering i ansiktet. Det är nämligen så att när man sitter framför sminkspegeln och tittar på pigmentfläckarna så kan man lätt stirra sig blind och så täcker man precis allt och sen känner man sig för översminkad för att man egentligen inte vill ha en heltäckande bas.

Om så är fallet – bestäm i förväg vilka områden som du vill täcka pigmenteringen helt på, och låt lite ojämnheter synas på andra delar av ansiktet. Då ser hela sminkningen mer naturlig ut och du har samtidigt minskat pigmenteringen till väldigt stor del.

För man får inte heller glömma att pigmentering och fläckar är väldigt charmigt också! När jag sminkar personer med pigmentering så håller dom ofta med mig om detta, så det är inget som bara ”jag som inte har pigmentfläckar själv” tycker utan de flesta vill att jag täcker lite helt och hållet och låter lite ojämnheter vara synliga.

Alternativ 1:

På den första ansiktshalvan så har jag använt mineralbaserade produkter från gloMinerals. Concealern finns i flera nyanser (från ljust till mörkt) och du kan blanda exakt hudton med hjälp av de båda färgerna i burken. Du får alltså hög täckningsgrad i samma färg som din hudton. Går att använda till alla typer av foundations men jag använder den till mineralfoundation idag för att visa er.

Till mineralfoundation så applicerar jag concealern före foundations, men om du använder denna concealer till en flytande foundation så kan du välja om du vill applicera före eller efter.

PRODUKTER:
Concealer – gloMinerals Under Eye Concealer
Puder – Paese Bamboo Silk Powder
Foundation – gloMinerals Pressed Base Foundation

Hela produktkitet ovan och appliceringstekniken som jag ska visa är bra för dig som vill ha:

 • Mineralbaserade och milda produkter
 • En matt bas, man kan så klart lägga till lite lyster i efterhand men själva grunden är matt.
 • Snabb applicering
 • Varierad täckningsgrad. Med dessa produkter kan du få full täckning i hela ansiktet eller ett semitäckande resultat. Perfekt för att variera vardag och fest, eller om du vill ha mer täckning på vissa delar av ansiktet och mindre på andra områden.

Här ser ni före och efter på ansiktshalvan med dessa produkter, fint va?

Så här har jag gjort:

 1. Pudra området med ett transparent puder, väldigt tunt
 2. Lägg ett lager concealer. Tona ut concealern genom att dutta i kanterna på området. Alltså smeta inte ut genom att dra med fingret/en pensel på hela pigmentfläcken för då drar du bort all concealer, utan gör som när du tonar ut en ögonskugga – tona ut i kanten. Jag använde Eco Minerals Concealer & Angle Eco Brush.
 3. Svep på ett lager puder så att concealern fixeras. Om det behövs (på alla gör det inte det) så lägg på lite concealer till och fixera med puder igen. Detta steg behövdes bara på denna pigmentfläck som är extra mörk, på de andra så räckte det med ett lager concealer.

Tänk på att du ska ha foundation över detta också, så även fast så mycket som möjligt ska vara täckt vid det här laget så gör det inget om lite av pigmenteringen syns fortfarande, för det kommer mer täckning över detta också.

4. Applicera mineralfoundation med duttande/pressande rörelser på områden med concealer. Och på valfritt sätt (masserande eller duttande) i resten av ansiktet. Jag använde Nanshy Buffed Base Brush.

Jag applicerade mer foundation på områden med pigmentfläckar och tunnare i resten av ansiktet för att få ett mer naturligt resultat.

Sen är täckningsgraden färdig!

Alternativ 2:

På den andra ansiktshalvan har jag använt flytande produkter från Pixi. Och till skillnad från gloMinerals concealer som man väljer en nyans som matchar hudtonen, så är denna en color correcting concealer, alltså en concealer som är persikofärgad och inte bara ger täckning utan även neutraliserar färgen. Det är ett effektivt sätt att täcka just pigmentering för även om det skulle skina igenom så gör färgen att huden inte ser grå ut.

Men alla dessa persika-concealers är ganska ljusa så de matchar inte din hudton perfekt och passar bara personer med relativt ljus hy. Går att använda till alla typer av foundations men jag använder den till en flytande foundation idag för att visa er. Är persika-färgen nära din hudton så kan du ha den efter foundationen om du vill, men om den (som på min modell) skiljer sig en del från hudtonen så använder jag den före foundation.

PRODUKTER:
Concealer – Pixi Correction Concentrate
Foundation – Pixi H2O Skintint
Puder – Paese Bamboo Silk Powder

Hela produktkitet ovan och appliceringstekniken som jag ska visa är bra för dig som vill ha:

 • Föredrar flytande produkter och krämer
 • En bas med lyster. Gillar du flytande produkter men ändå vill ha en matt bas så kan du enkelt matta ner med puder efteråt.
 • Semitäckande resultat i hela ansiktet, men helt täckta pigmentfläckar. Ger en väldigt naturlig look.

Här ser ni före och efter på denna ansiktshalvan!

På den här sidan är pigmenteringen lite mer utspritt och inte lika tydliga fläckar utan mer ”ett område”.

 1. Pudra området
 2. Lägg ett tunt lager concealer med en pensel, jag använde Eco Minerals Concealer & angle Eco Brush.
 3. Dutta på mer concealer om det behövs mer täckning någonstans. Men på denna sida behöver ingen pigmentfläck fler lager av puder och concealer som på andra sidan.
 4. Pudra igen för att fixera concealer.
 5. Applicera foundation, var väldigt lätt på handen så att du inte smetar ut concealern. Jag använde Nanshy Foundation brush.

Här ser ni förvandlingen stegvis.

Och med contouring, rouge och ifyllda bryn så såg hon så här nöjd ut!

Som avslut vill jag understryka att ovanstående tips i inlägget kan kombineras med varandra också, exempelvis så bestämde sig modellen för att i fortsättningen att själv använda gloMinerals Concealer tillsammans med Pixis foundation. Detta då hon vill ha en concealer som matchar hudtonen ifall hon någon dag bara vill ha lite concealer och ingen foundation, och för att hon ville testa Pixis flytande foundation.

 

 

Hoppas att du blev inspirerad och att inlägget var till hjälp!

Du kanske även är intresserad av...