Sminktips alopecia / cellgifter

Denna kund har alopecia, men tipsen gäller alla personer som har pyttelite fransar och brynstrån eller som i detta fall – inga alls. Vissa har så p.g.a alopecia eller cellgiftsbehandling men många har ju väldigt lite strån naturligt också ibland, inte ovanligt vid högre åldrar!

Här kommer några sminktips för alla er utan (eller med bara lite) ögonfransar och ögonbryn!

Visst kan man inte tro att hon har alopecia och varken har fransar eller ögonbryn?

Sminktips för dig utan hår, ögonfransar och ögonbryn:

Istället för ögonfransar
För att sminka ögonen utan ögonfransar så måste man tänka lite på hur ett öga med ögonfransar faktiskt ser ut – i nederkanten på ögonlocket så är det väldigt mörkt och fylligt, sedan blir det mer solfjäder-effekt vilket gör att helheten blir ljusare upptill.

Därför är det också en bra idé att först markera med svart i nederkanten av ögonlocket, där fransarna egentligen skulle ha suttit, och sedan sota uppåt, gärna med en ljusare färg (vi har använt brunt) för att få en mjuk och fin uttoning.

Undersidan av ögonen
Samma gäller på undersidan av ögonen. Vi ljusade upp vattenlinjen för en mer öppen och ”ren” blick, sedan har vi lagt en mjuk, brun markering där underfransarna var förut. Man kan använda svart också men det blir en mycket högre svårighetsgrad för att få det snyggt, tar man för lite ser det dassigt ut och tar man mer så blir det lätt för mycket och för hårt, därför är ofta en brun skugga ett bättre alternativ på undersidan.

Fransarna är ofta så långa att dom sträcker sig upp över hudvecket i globlinjen, så var inte rädd för att lägga ögonskuggan lite högre upp för att lyfta blicken ännu mer! Titta rakt fram i spegeln och slappna av, applicera skuggan så högt upp så att uttoningen är över hudvecket i globlinjen.

Skarp eyeliner eller sotad?
Jag rekommenderar att göra en sotig eyeliner istället för en skarp. När jag gör en skarp eyeliner på mig själv så kommer ju fransarna ändå framför efter mascaran, men gör man en skarp eyeliner och sedan inte har några fransar så blir det mer tydligt att fransarna saknas.

Men när vi har sotat ögonen så skulle man på håll knappt se någon skillnad om hon hade haft fransar eller inte, för skuggningen ger samma effekt som om hon hade haft fransar.

Ögonbryn
Det viktigaste när man fyller i brynen är att inte göra dom för ifyllda och målade, färgen får gärna vara lite ”ojämn” annars ser det ut som två målade maskar. Man får även fundera över hur mycket tid man vill lägga på det varje morgon, man kan göra brynen ännu mer naturtrogna och fylla i små strån i dom, men här gjorde vi det enklaste möjliga, men fortfarande snygga, för det viktigaste är att man orkar göra det varje dag!

På personer utan egna bryn så ser man ofta som en liten utbuktnad ur huden där dom har suttit, brynbenet sticker ut lite och huden upplevs ofta lite ljusare. Tittar man noga på det benet så ser man ofta ungefär var brynen har suttit och en ungefärlig form. Det kan vara till hjälp när man inte har någon aning om hur man ska måla.

Nu är bilden tagen snett så riktlinjerna blir lite skeva, men riktlinjer som kan vara till hjälp är dessa fyra linjer som ni ser på bilden ovan:

  1. Från näsvingen och rakt uppåt börjar brynet
  2. Från näsvingen, genom pupillen och uppåt är högsta punkten
  3. Från näsvingen, genom yttre ögonvrån och utåt slutar brynet
  4. Den vågräta linjer visar att brynets början och slut är på samma nivå, så att den inte är längre ner innerst eller ytterst.

Jag brukar också tänka på att början av brynet är lika brett hela vägen till högsta punkten, och också ganska rak så att det inte blir en skidbacke på ovansidan som gör att man ser lite bitchig ut, eller att det blir en backe på undersidan så att man istället ser förvånad ut.

Hur ska jag fylla i brynen om jag inte har några strån att gå efter?
När du har ett hum om hur formen ser ut och ska börja måla, så titta på vart brynbenet sitter och måla undersidan av brynet på båda sidorna. Då är det lättare att se symmetrin och om ett bryn blir mycket lägre än det andra eller liknande. Än om du gör ett helt bryn på ena sidan, och sen ska försöka få till ett likadant på den andra sidan. Gör lite i taget på både brynen samtidigt.

Jag har använt Pixi Natural Brow Duo som är en penna som är enkel att måla med tack vare att den är som en liten trekant, den är dessutom vattenfast och håller väldigt bra. Ni kan se tutorial på en bild i webshopen om ni vill se tydligare hur jag använder den. Jag fyller i på samma sätt även om man inte har några egna strån.

Dessa produkter har jag använt:

Ansikte:
Ansiktsprimer – pixi redness reducing primer
Foundation – Pixi H2O skintint (3 Warm)
Concealer – Pixi Correction Concentrate
Puder som neutraliserar röda områden – gloMinerals redness relief powder
Contouring – Pixi Book of beauty Contour Creator Palette
Rouge – gloMinerals blush (Papaya)
Makeup Fixing mist – Pixi makeup fixing mist

Ögonbryn – Pixi Duo Brow (Deep brunette)
Läppar – Pixi Shea Butter Lip Balm (Ripe Raspberry)

Ögon:
Ögonskuggsprimer – Pixi eye bright primer
Svart sotad eyeliner – Paese kashmir eyeshadow (602)
Brun ögonskugga – Paese kashmir eyeshadow (612)
Ljus ögonskugga – Paese opal eyeshadow (Golden Brown)
Ljus kajalpenna längs vattenlinjen – Benecos White natural kajal

Verkligen stor skillnad om man jämför före- och efter med/utan peruk också. Fast jag personligen tycker hon är precis lika vacker både med och utan hår på huvudet. Jag tycker att ansiktsuttrycket med ögonbryn och markerade ögon gör större skillnad än håret faktiskt.

 

Hoppas att du blev inspirerad och att inlägget var till hjälp!

Du kanske även är intresserad av...