Kan man göra permanent makeup även om man är gammal och rynkig?

Det går jättebra att tatuera sig, oavsett ålder! Man anpassar alltid färg, form och arbetssätt efter varje persons egna förutsättningar. Alla kan ha permanent make up om man gör det på rätt sätt!

Går det att ta bort?

Det finns effektiva metoder för borttagning. Det är dock ingenting vi rekommenderar om det inte är absolut nödfall. Se hellre till att vara säker på vad du vill, och gå till en salong som kan uppfylla dina önskemål.

Kan det uppstå komplikationer?

Så länge man sköter hygienen efter behandlingen så är det så gott som helt riskfritt att göra permanent make up. Det kan vara svullet, rött och klia under läkningstiden, men det är helt normalt.

Jag har en gammal heltäckande ögonbrynstatuering, kan jag komma till er och göra om den till 3D / hårstråteknik?

Det beror på hur den gamla tatueringen ser ut. Är den väldigt ljus och du vill ha mörkare bryn är det ganska enkelt. Är den mörk är det betydligt svårare. Hårstråtekniken går ut på att lämna tomt mellan hårstråna, och om det är en mörk heltäckande bakgrund syns inte stråna lika bra.

Vad händer om det blir fel?

Det blir inte fel! Vi ritar upp allting väldigt noga så att du som kund får godkänna formen. Om färgen skulle bli fel rättar man till det på återbesöket.

Finns det några garantier?

Man kommer alltid tillbaka på ett återbesök när man har gjort en ny tatuering. Då ser vi över färgen och fyller på där det behövs.

Tyvärr kan vi aldrig lämna några garantier på hållbarheten på sikt eftersom det är så individuellt hur bra färgen sitter.

Oseriösa tatuerare?

Det finns tyvärr många dåliga exempel på permanent make up. Kolla därför nog upp vem du anlitar när du väl har bestämt dig. Be att få se bilder/exempel på deras arbeten. Det är många som kopierar bilder från andras hemsidor och använder i sin marknadsföring. Det finns massor av klåpare i branschen, så låt dig inte luras av ett billigt pris. I de flesta fall kan man rätta till en misslyckad tatuering, men det är ofta en lång och kostsam process.

Vad händer om man ångrar sig?

Man ångrar sig inte! Så länge man håller sig till naturliga och klassiska färger och former finns det ingenting att ångra. Man bör tänka på att tatueringen ska se bra ut även när man är osminkad, och att man ska trivas i den även om mode och trender ändras. Det är alltså inte så smart att tatuera in ”höstens hetaste läppstift”.

Det finns självklart fall där folk är missnöjda och ångrar sig, men det beror med största sannolikhet på att man har varit hos en oseriös tatuerare och blivit felbehandlade.

Jag har hört att ögonbrynen blir röda när de börjar blekas, stämmer det?

Det är tyvärr ett ganska vanligt förekommande problem. Det beror på att pigmenten i färgblandningen bleks olika snabbt. Färgerna vi jobbar med nu blir inte röda när det bleks.

Är det samma sak som en vanlig tatuering?

Nej, permanent makeup är en semi-permanent tatuering. Man går inte lika hårt och djupt ner i huden som vid vanlig tatuering. Detta är för att man ska kunna ändra färger och linjer då huden förändras med åldern.

Mina ögonfransar är väldigt ljusa, ser det konstigt ut om jag tatuerar en eyeliner?

Eftersom man lägger eyelinern i hårbotten på ögonfransarna ser det inte konstigt ut trots att man har ljusa ögonfransar. Dock kan ljusa ögonfransar göra att eyelinern känns ljusare. Färgar man fransarna eller använder mascara upplever man att eyeliner ser svartare ut.

Mina egna hårstrån är väldigt ljusa, kommer det att se konstigt ut om jag tatuerar ögonbryn?

Det spelar ingen roll vad du har för färg på dina egna strån. Man anpassar färgen efter vilken färg man har på hårstråna. Tatueringen ligger på huden under hårstråna, så färgen “lyser igenom” de egna stråna. Vissa väljer att färga hårstråna, men de flesta låter dem vara ljusa, vilket ger en extra “highlight-effekt”.

Har ni någon åldersgräns för att tatuera sig?

Personer under 18 år är välkomna i målsmans sällskap.

Kan man tatuera sig om man är förkyld?

Om man har feber eller en infektion i kroppen bör man inte tatura sig. Sänkt immunförsvar kan leda till större infektionsrisk, smärtsammare behandling, och sämre läkningsprocess.

Kan man ha ögonfransförlängning när man tatuerar runt ögonen?

NEJ! Man kan inte ha lösögonfransar när man ska tatuera sig. Det är extremt ohygieniskt, och när man tatuerar ögonen är de extra känsliga för infektioner. Dessutom är fransarna i vägen under själva behandlingen. Man torkar hela tiden bort överflödsfärg, och eftersom lösfransarna är så hårda är det lätt att de fastnar i bomullen och slits av, och då följer den egna fransen med. Man kan permanenta och färga fransarna före behandlingen om man känner sig obekväm med att gå utan lösfransar/mascara under läkningstiden. Så fort tatueringen har läkt (en vecka) kan man sätta dit lösfransarna igen.

Kan man tatuera sig om man är gravid eller ammar?

Det finns inga kända risker med att göra permanent make up när man är gravid eller ammar. Dock finns det ingen forskning som garanterar det, vilket gör att många utövare säger ifrån “för säkerhets skull”. Vi har tatuerat massor av både gravida och ammande personer, och det har aldrig varit några konstigheter. Alla färger och material är 100% giftfria och sterila så det finns ingenting som skulle kunna vara farligt för vare sig mamman eller barnet. Dock utförs alltid alla behandlingar på egen risk.

Jag ska åka utomlands, kan jag tatuera mig innan jag åker?

Det är inga problem! Det enda man ska tänka på är att vara försiktig med sol och vatten på det tatuerade området den första veckan efter behandlingen. Tatueringen läker vanligtvis på mindre än en vecka, och så fort det är läkt kan man göra allt precis som vanligt. Det är dock alltid bra, men inget måste, att använda solskyddsfaktor för hållbarhetens skull.

Hur är det med allergier?

Allergiska reaktioner vid permanent makeup är extremt sällsynta. Vi har inte haft någon under de 10 år vi har varit verksamma. Om du är osäker kan du boka in ett allergitest (500 kr).

Hur ser man ut efteråt?

När tatueringen är nygjord är den väldigt skarp och färgstark.

Vissa blir lite röda eller svullna direkt efter, men det är oftast inte mycket.

Rakar man bort sina egna ögonbryn när man ska bli tatuerad?

NEJ! Man ska absolut inte raka bort sina egna hårstrån vid ögonbrynstatuering. (Om man inte vill!) Man brukar bara plocka bort de hårstrån som är utanför själva ögonbrynsformen. Det är finast att behålla så mycket av sina egna strån som möjligt.

Gör det ont?

Det gör inte särskilt ont att göra permanent make up. Bedövningskrämen är väldigt effektiv. Dessutom lägger man ny bedövning flera gånger under behandlingen, så det känns mindre och mindre. Det kan kännas lite obehagligt pga naturliga reflexer när man tatuerar nära ögonen. De flesta tycker att det gör ondare att plocka ögonbrynen än att tatuera dem. Många kunder somnar under behandlingen.

Hur bestämmer vi vilken form och färg som passar mig?

Vi ritar tillsammans upp en form där vi utgår från riktlinjer, ansiktsform och önskemål. Färgen bestämmer vi utifrån vilka färger du har i dig själv, samt vilket resultat du önskar.

Måste man komma på konsultation innan man bokar tid?

Nej, det behövs inte. Vi har alltid en konsultation i samband med behandlingen där vi ritar upp och går igenom olika färger, former och metoder.

Hur länge håller det?

Det är väldigt individuellt hur länge en permanent make up håller. Det beror på ålder, hudtyp och färgval, men kan även påverkas av ämnesomsättning, väder, hudvårdsprodukter och sol. För att bibehålla intensiteten i tatueringen rekommenderar vi att man fyller på med något/några års mellanrum.

Eftersom tatueringen bleks successivt så är det väldigt svårt att svara på hur länge det håller. Mycket handlar om ens egen smak och önskemål om resultatet.

Många som gör ögonbryn kommer tillbaks och fyller i efter ca 1-2 år, men det finns de som kommer efter 3-4 år också. Svart eyeliner håller vanligtvis mycket längre. Vi har kunder som gjort eyeliner för 5-6 år sedan och som fortfarande inte behöver fylla i. Det vi märkt på vita tatueringar som tex inliner och highlights är att det förändras väldigt långsamt eller inte alls. Annika gjorde inliner på sig själv för 8 år sedan och highlight för 4 år sedan, och de har inte förändrats alls.

Räkna med att du får fräscha upp din tatuering efter 1-2 år så blir du i alla fall inte besviken!

Hittade du inte svaret på din fråga? Kontakta oss gärna på 018 – 10 50 13 eller info@creativemakeup.se.