Det finns flera olika tekniker och märken för ögonbrynstatuering och många ord som är svåra att veta vad dom innebär. Vi får regelbundet frågor kring detta.

Vad är skillnaden på allt? Vi reder ut begreppen!

3D-ögonbryn

3D är inte en metod, 3D är ett resultat. Alla som gör hårstråteknik får ett 3D-resultat, sen om det är snyggt eller inte beror på vem som tatuerar (hur alla hårstrån placeras, färg och form samt hur allt passar personens ansikte).

Förr tatuerade man ögonbryn som en helt ifylld “kaka”, senare kom den sk. hårstråtekniken där man istället tatuerade små strån för att få ett naturligare resultat och en mer tredimensionell effekt.

3D-ögonbryn har lika många stilar och utseenden som det finns utövare. När Annika gick sin utbildning fick hon lära sig ett speciellt mönster för hur hårstråna skulle ligga. Det såg såklart bättre ut än den tidigare helt ifyllda kakan, men det är få personer som har hårväxt “enligt mallen”, vilket ändå kunde göra att det såg onaturligt ut. Därför har hon förbättrat 3D-brynen mer och mer och har utvecklat ett eget sätt att placera stråna för ett så naturligt och snyggt resultat som möjligt. Exakt hur stråna appliceras anpassas efter kundens egna ögonbryn.

Vad finns det för olika metoder?

Metoden bestäms främst av vilket redskap man använder, dvs om man tatuerar med maskin eller manuellt. Tatuering med maskin är det vanligaste nu för tiden, eftersom det är säkrare och mer effektivt. Inom kroppstatuering är bambumetoden mest känd av de manuella varianterna. Där fäster man nålar på en bambupinne och knackar in färgen för hand. I fattigare länder är manuella tatueringsmetoder betydligt vanligare än i Sverige.

Man kan alltså göra 3D-ögonbryn med antingen maskin, microblading, knivblad eller knackande med bambupinne. Redskapet har mindre betydelse, det viktigaste är att tänka på är vem som utför behandlingen.

På Creative Makeup använder vi maskin.

Här ser ni skillnaden på hur nålarna kan se ut. Microbladning-nålen och maskintatuerings-nålen är väldigt lika, skillnaden är att maskinen matar nålen upp och ner (som en symaskin) medan microblading-nålen skär i huden genom att dra en linje med nålarna.

Tatuering med maskin

Nålen går upp och ner och trycker ner pigmentet i huden samtidigt som man drar linjen. Det är alltså nålen som gör jobbet och man behöver inte trycka särskilt hårt för att färgen ska fästa. Både tryck och färgmatning blir jämnare och mer precist med en maskin.

Det finns flera olika typer av nålar. Förutom singelnålar finns det också nålar där flera nålar sitter ihop i knippen på olika sätt.

Kvalitén på maskin och nål gör också stor skillnad, det som skiljer är t.ex. hastighet och hur stabil nålen är. På Creative Makeup har vi exklusiva maskiner med otroligt hög kvalité, det är en stor investering som lönar sig i slutänden.

Microblading / Diamondblading

Den mest kända manuella metoden för kosmetisk tatuering är Microblading. Där använder man flera nålar som sitter på en rad (se bild ovan) vilket får det att ser ut ungefär som en skalpell. Man fäster nålen på en speciell penna och sedan ristar man in streck (hårstrån) i huden. Det finns även manuella metoder/redskap där man istället för en nål-rad skär med ett riktigt knivblad, tex Diamond blading.

Vid microblading skär man streck i huden och lägger på extra färg i efterhand som sjunker ner i snittet. Hållbarheten är kortare och om man inte går till en skicklig person så är riskerna större, t.ex. att färgen blir ojämn, linjerna “flyter ut” och blir tjockare, färgen blir antingen för djupt ner (färgen kan då bli grålila) eller så blir det för ytligt och då fäster färgen dåligt. Det kan även göra ondare och vissa får små ärr i snitten.

Ju renare snitt desto smalare linjer, jämnare färg och bättre läkning.

Fördelen med microblading är att det innebär en lägre uppstartskostnad för nya utövare, eftersom de inte behöver investera i en dyr maskin. Perfekt för att öka antalet oseriösa utövare i branschen! Låt er inte luras av ett billigt pris!

Observera att det finns många skickliga tatuerare som använder sig av microblading och får snygga resultat och nöjda kunder, det handlar mest om att gå till rätt person.

Andra begrepp

Powder brows är också en ”ny-gammal” grej som vi får frågor om, och det är helt enkelt att man tatuerar som en kaka fast lite mer transparent. Lite som en skuggning kan man säga. Man kan även blanda powder brows och hårstråteknik, att man gör en ljus skuggning på hela brynet och sedan mörkare hårstrån på det. Det ger ett mer sminkat resultat.

Ombré brows är mer en sminkmetod men som även börjar smyga sig in i tatueringsvärlden, ofta när man talar om powder brows men även hårstråteknik. Det är helt enkelt att man väljer en ljusare färg i innerkanten och mörkare i ytterkanten på brynet. Detta brukar Annika ibland göra även med sin tatueringsmetod.

Varumärken sätter ofta egna namn. Vissa metoder innebär helt enkelt att man utbildat sig inom det varumärket och använder sig av deras verktyg och material. Det kan också vara en speciell teknik för hur just de tatuerar stråna.

Här ser ni en ögonbrynstatuering som Annika har gjort på en kund som inte har några egna strån alls, så ser ni tekniken ordentligt. Bilden är tagen direkt efter behandling och blir mildare efter läkning.